Šach, hra kde nikto neprehrá, lebo cibrí mozog

2. augusta 2011, karollinhart, Nezaradené

a preto túto hru mám naozaj rád. Šach Šach (z perzštiny شاه – šáh, kráľ; prenesene: kráľovská hra) je deterministická (náhoda nehrá žiadnu úlohu) strategická hra s úplnou informáciou (žiadny prvok hry nie je utajený) pre dvoch hráčov, v ktorej o výsledku rozhodujú taktické, strategické a plánovacie schopnosti hráčov a tiež ich pozornosť a vnímavosť. Cieľom hry je dať súperovi mat. Má v sebe prvky umenia, vedy a športu. Hrajú ju dvaja hráči podľa šachových pravidiel. Šach rozvíja logické myslenie a cvičí pamäť. V dnešnej verzii šachových kameňov možno badať alegóriu stredovekej spoločnosti.

Zdroj: wikipedia

 

V sobotu 23.7. sa uskutočnil turnaj v rapid šachu Technik cafe 2011 za účasti 36 hráčov. Počasie tomuto podujatiu prialo, takže sa celý turnaj mohol odohrať priamo na Hlavnej ulici (pred reštauráciou Technik cafe). Turisti i košičania tak mali dočasne o jednu atrakciu v centre mesta viac. Prostredie bolo síce pre hráčov trochu netradičné (hluk, niekedy silné priame slnečné svetlo a podobne), ale bola to veľmi dobrá propagácia šachu pred verejnosťou.

 

Člen správnej rady 7statočných, kamarát Kosmas Bekiaris nastúpil na turnaj tak isto. Z 36 hráčov mu pridelil systém číslo 35 na základe „jeho sily a výkonnosti“.

 

Systém, štatistiky, predvolebné štatistiky, prieskumy verejne mienky sú však omylné. Beki mal skončiť v poli porazených podľa štatistiky. Beki však nie je len fasa šrac, ale aj dobrý šachista a uhral fantastický výsledok. Beki obsadil siedme miesto. Gratulujem Beki.

A presne o tom je život. Len skutočný a férový zápas ukáže silu súperov. V živote a aj v šachu.

Ešte raz Beki, sánka dole k siedmemu miestu.